II. kerület

atadasA Komposztáló Kerület Program célja a kerületben lakók életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése.

További célunk az itt található agyagos talaj javítása környezetbarát módszerrel, jó minőségű humusz "előállítása" a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakból.

eloadas

A programra folyamatosan lehet jelentkezni, az edényeket jelentkezési sorrendben adjuk át. A komposztálókat önkormányzati forrásból szerezzük be, és egy tájékoztató előadás keretében adjuk át a jelentkezőknek. A tájékoztató előadások helyszínéről és időpontjáról a jelentkezés során megadott elérhetőségeken keresztül értesítjük a jelentkezőket. A tájékoztató előadással egybekötött átadásokat tavasszal és ősszel tartjuk.

A komposztáló edényeket a Használati megállapodás aláírása után vehetik át az érdeklődők. A megállapodás lényege, hogy az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a komposztáló eszközöket a jelentkezőknek, gondoskodik az edények későbbi esetleges javításáról, cseréjéről.

mateTársaságunk vállalja a program szakmai gondozását, a komposztálással kapcsolatos szóbeli, írásbeli illetve személyes segítségnyújtást.

A Használati megállapodás aláírásával a jelentkezők vállalják, hogy a komposztálóedényeket a kerületben, az általuk megadott címen használják, a kertjükben és a konyhában keletkező szerves hulladékokat, „zöldjavakat” komposztálják, és ebbe előre egyeztetett időpontban betekintést engednek.

A program három részből áll

  1. Komposztáló Család Program
  2. Komposztáló Lakóközösség Program
  3. Komposztáló Intézmény Program

Az igényekhez és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden jelentkező családnak, lakóközösségnek vagy intézménynek (a kert méretétől és a háztartás/ok számától, nagyságától függően) legalább egy 340 literes, tetővel ellátott, műanyag komposztsilót biztosítani a konyhai zöldjavak komposztálásához, és egy lombkomposztáló rácsot az avarnak.

A társasházak jelentkezésénél - a későbbi nézeteltérések elkerülése érdekében - azt kérjük, hogy ha a lakók többsége hozzájárul a komposztáló eszköz elhelyezéséhez a közös területen, akkor erről valamilyen formában nyilatkozzanak (közgyűlési határozat, nyilatkozat a lakók aláírásával). Ha vállalják a ház lakói a konyhai zöldjavak komposztálását is, akkor kérjük, hogy a nyilatkozatban legyen benne ez is.

tarsashaz

A komposztálás a társasháznak a későbbiekben pénzügyi megtakarítást is jelenthet, ugyanis a háztartási hulladék 1/3-a komposztálható. Ha ennyivel kevesebb hulladék kerül a kukába, akkor később kisebb méretűre lehet cserélni a már meglévő kukát, illetve ha több kuka is van, akkor egyet vissza is lehet adni az FKF Zrt-nek vagy a heti  többszöri elszállításból esetleg le lehet mondani egyet. További megtakarítást jelenthet a lakóközösségnek, hogy a "zöld zsákok"-ra sem kell a jövőben költeni.

A Komposztáló Kerület Programhoz csatlakozó intézmények lehetnek oktatási intézmények (óvodák, iskolák), egészségügyi intézmények (bölcsödék, orvosi rendelők, nyugdíjas otthonok), kulturális intézmények.

Az igények pontos felmérése érdekében kérjük, jelezze a jelentkezés során, hogy mely programban kíván részt venni, illetve milyen komposztáló edény(ek)re van szüksége: rácsra és/vagy műanyag edényre.

A komposztálók átadásakor tartott tájékoztató előadáson ismertetjük a komposztálás jelentőségét, folyamatát, a szükséges teendőket; bemutatjuk a komposztáló edényeket, azok összeállítását, beszélgetünk néhány felmerülő kérdésről (pl diólevél, fű komposztálása).

Az előadás alkalmával elvégezzük a szükséges adminisztrációt: a jelentkezők kitöltik a Használati megállapodást, és aláírásukkal igazolják, hogy átvették a komposztálókat, melyeket az előadás után a helyszínen adunk át. Az eszközök lapra szerelve illetve kis méretűre csomagoltak, bármilyen személyautóba beférnek, így hazaszállításukról lehetőség szerint a jelentkezők gondoskodnak. Amennyiben ezt nem tudják megoldani, természetesen ebben is tudunk segítséget nyújtani.

Társaságunk több kiadványt is megjelentetett e témában:
Kompsztáljunk együtt! Miért? Hogyan? Hol?
Hasznos tanácsok kezdő és haladó komposztálóknak.

Ezek a kiadványok a kerület több pontján megtalálhatók:

  • Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda, Környezetvédelmi Csoport, 1024 Mechwart liget 1.
  • Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat épülete (Hidegkúti Közösségi Ház), 1028 Máriaremetei út 37.

Jelentkezés a programra