Kőbányai Komposztálási Program

Kőbányai Komposztáló Kerület Program leírása, koncepciója

Céljaink:

 • Szűnjön meg az egészség- és környezetkárosító őszi avarégetés (levélfüst-mentes kerület).
 • Csökkenjen 20-50%-kal a kukába kerülő, ezáltal kezelésre szoruló hulladék mennyisége.
 • Csökkenjen a lakosságot és a közintézményeket várhatóan egyre nagyobb mértékben terhelő szemétszállítási (hulladékkezelési) díj.
 • Szűnjön meg a szerves hulladékok közterületre való illegális elhelyezése.
 • A lakosság és a közintézmények ingyen tápanyaghoz (komposzt, azaz humusz) jussanak.
 • Növekedjen a kerület zöldterülete, javuljon a kerület zöldterületeinek biológiai aktivitása.
 • Javuljon környezetünk állapota, ezáltal a lakosság közérzete.

A program a következő elemekből áll:

1. Komposztáló Család Program

Egy átlagos háztartásban a hulladék 30%-a komposztálható, kertes házakban ez az arány az 50%-ot is eléri. Ezek alapvetően kétféle forrásból kerülnek ki: a kertből és a konyhából.

A családi házak 1 db 340 literes műanyag komposztsilóval és 1 db 0,5 m3-es lombkomposztálóval már elkezdhetik a komposztálást. A műanyag silóhoz perforált műanyagcsövet adunk, amely javítja a komposzt belsejében a levegőellátást.

2. Komposztáló Lakóközösség Program

A komposztálás hatására jelentősen csökken a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhető a lakóközösség szemétszállítási költsége. Ráadásul olyan értékes tápanyag, termőföld keletkezik, amely további megtakarítást tesz lehetővé a lakóközösség számára, megspórolva a bolti virágföld árát és szállítási terheit. A társasházaknál egy időben több háztartásban keletkezik zöldhulladék, vélhetően nagyobb mennyiségben, ezért indokolt, hogy 1 db 640 literes műanyag komposztsilót és 1 db nagyobb méretű kb. 0,9 m3-es lombkomposztálót kapjanak. A műanyag edényhez itt is adunk perforált műanyagcsövet, mely javítja a komposzt belsejében a levegőellátást.

3. Komposztáló Intézmény Program

Az intézmények esetében is igaz, hogy komposztálás hatására jelentősen csökken a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhető a szemétszállítási költség. Az óvodai és iskolai közösségek helyben hasznosíthatják az intézményben keletkező zöldjavakat, vagyis helyben tarthatják az értékes tápanyagokat, a zöldhulladékból keletkező humuszt. Közben a gyerekek (és rajtuk keresztül családjaik) játékos formában elsajátíthatják a környezettudatos életmód alapjait, és hasznos, gyakorlati tudást szerezhetnek.

Az intézményekben nagyobb mennyiségben keletkezik kerti zöldhulladék, ezért indokolt, hogy akár 2 db 640 literes műanyag komposztsilót és 2 db nagyobb méretű kb. 0,9 m3-es lombkomposztálót kapjanak. Az edényekhez itt is adunk perforált műanyagcsövet, mely javítja a komposzt belsejében a levegőellátást.

Kőbányai Komposztálási Program kommunikációja

 • Információk, elérhetőségek, felhívások és ismeretterjesztő anyagok közzététele a helyi médián (kerületi újság és honlap) és Társaságunk honlapján (www.komposztmester.hu) keresztül.
 • Útmutató és kedvcsináló kiadványok, szórólapok elhelyezése önkormányzati fenntartású közintézményekben (Polgármesteri Hivatal, okmányiroda, kulturális központok), lakossági postaládákban.
 • Tájékoztató előadás a programról és a komposztálásról, mely az edények átvételének előfeltétele.
 • Folyamatos kapcsolattartás és utógondozás telefonon és e-mail-en keresztül, valamint személyesen.