Társasházi Program

A program - melynek gazdája a SZIKE Egyesület - ötletadója, kezdeményezője és lebonyolítója Eleőd-Faludy Gabriella és Szentirmai-Zöld Máté, a Budai Komposztmesterek Kft. ügyvezetői.

Eddig 130 társasház jelentkezett: ebből 30 menetközben „kipotyogott”, és várható még a programzárásig (június 30.) egy tucat új jelentkező. Eddig 30 helyszínen indult be a komposztálás – egy-két lelkes lakó kezdeményezésére, szelíd ösztönzésünkre – néhol már több tucat lakó közreműködésével. 

A nagy érdeklődésből látható, hogy szép számmal lesznek olyan jelentkezők, akik már nem férnek bele a programba. A Budai Komposztmesterek pályázati forrástól függetlenül is a jelentkező közösségek rendelkezésére bocsátja szakmai segítségnyújtását, és az eszközök beszerzésének lehetőségét; felveszi a közösségekkel a kapcsolatot, és felajánlja az önköltséges lebonyolítást. Jelentkezhetnek azok a lakó- vagy munkaközösségek (cégek, intézmények is), ahol komolyan elszánták magukat egy kis zöldítésre; vagyis jóváhagyják a komposztálást, de legalábbis nem ellenzik azt! 

Az eddigi jelentkezők „mezőnye” rendkívül sokszínű: a néhány lakásos, kis udvarral rendelkező társasháztól kezdve, a hatalmas kerttel, és több száz lakóval rendelkező lakóparkig, panel épületig, kollégiumig bezárólag mindenféle közösség jelen van. Olyan lakóközösségek is jelentkeznek, ahol több ezer négyzetméteres zöld terület, és akár több száz háztartás is található.

Sajnos, olyan ház is akad, ahol egyáltalán nincs udvar, vagy legalább talpalatnyi zöld terület, hacsak nem a házak előtti közterületen.

Ez utóbbi tulajdonjogi és kulturális szempontból is aggályos helyzetben sajnos - EGYELŐRE! - nem tudjuk vállalni az eszközök telepítését, és a program elindítását. Talán a jövőben, közérdekű önkormányzati területátadással és az együttélési normák megerősödésével elindulhat egy ilyen közterületen zajló program is. Rajtunk nem fog múlni. 

Az eredményes komosztáláshoz, az eszközök biztosításán túlmenően, jól megtervezett kommunikáció, teljes körű tájékoztatás, ismeretterjesztő kiadványok, plakátok is kellenek. Ezeket biztosítjuk a lakóközösségek részére. A társasházak lakóközösségének meggyőzése, motivációja a legfontosabb feladatunk.A jelentkező lakóközösségek részére biztosítunk:

  • fedeles, belső szellőző csővel ellátott, műanyag komposztsilót, elsősorban a konyhai zöldjavak komposztálására (igény szerint kisméretű, 340 literes és/vagy nagyméretű, 640 literes edények)
  • saját készítésű lombkomposztálót fémhálóból, a helyi adottságoknak, a fák számának, a kertben keletkező zöld hulladék mennyiségének megfelelően
  • fedeles, 40 literes faforgácstároló vödröt
  • kedvcsináló és útmutató kiadványokat, plakátokat

Tapasztalataink szerint általában egy-két család, háztartás kezdi el a komposztálást, a többiek később, szép fokozatosan csatlakoznak a programhoz. A lakóközösség részvételi kedvének várható növekedésével párhuzamosan érdemes kezdeményezni a további fejlesztéseket (a kapacitás bővítését, kisegítő eszközök beszerzését).

A komposztálás hatására jelentősen csökkenni fog a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhetőek a lakóközösség szemétszállítási költségei. Ráadásul olyan értékes tápanyag, termőföld keletkezik majd, amely további megtakarítást tesz lehetővé a lakóközösség számára, megspórolva a bolti virágföld árát és szállítási terheit.

A társasházi programra lehetőség szerint motivált és elszánt lakóközösségek jelentkezzenek; vagyis előnyt jelent, ha a lakóközösség korábban már kísérletezett komposztálással, vagy jelenleg is komposztál, de valamiért segítségre szorul; illetve, ha a lakóközösség jelentős része aktívan is részt kíván venni a komposztálási tevékenységben, de legalábbis jóváhagyja, és semmiképpen nem ellenzi azt. 

A jelentkezés általában egyetlen ember, a leendő komposztgazda nevéhez köthető. A komposztgazda a mi legfőbb segítőnk, kapcsolattartó a Komposztmester és a Társasház között, aki felügyeli a komposztálás folyamatát. Segítségével fogjuk kiválasztani az eszközök helyét, az ismeretterjesztő előadás helyszínét és idejét. Ez utóbbit egyébként célszerű lakógyűléshez, közgyűléshez kapcsolódóan megtartani, olyan időpontban, amikor a lakók többsége ráér. Az 30 perces előadást követően válaszolunk a felmerülő kérdésekre. 

Utógondozásunk során a résztvevőkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, biztosítjuk a telefonos, e-mail-es és internetes információszolgáltatást, és – ha szükséges – a helyszíni segítségnyújtást.

Bővebb információ:

Szentirmai-Zöld Máté
programfelelős
zoldmate[kikac]komposztmester[pont]hu

A társasházi programnak ötletet adó kezdeményezésről, mintaprojektről bővebben itt olvashat...