Budapesti Komposztáló Lakóközösség Program

2011. tavasz. Lezárult az első – indul a második ütem. Nagyvárosban komposztálni? Miért, hogyan, hol? Vállalkozó szellemű, környezettudatos, energiatakarékos és öntevékeny lakóközösségek válaszolnak a feltett kérdésekre a magyar fővárosban. Kőbányától Hegyvidékig, kertvárostól belvárosig, kisközösségtől a lakóparkig terjed a komposztáló társasházak sokszínű mezőnye.

2010. novemberében – az ÖKO-Pack Nonprofit Közhasznú Kft. anyagi támogatásának köszönhetően – indította el társasházi komposzt programját a Budai Komposztmesterek a Környezetért Kft. A programra néhány hét alatt több tucat jelentkező akadt. 

 

A komposztáló lakóközösségek kommunális hulladéka és hulladékkezelési díja érezhetően csökken, miközben - egy kis testmozgással - virágföldet állítanak elő. A komposztálási tevékenység bárhol elindítható, megfelelő ismeretek és eszközök birtokában.

A komposzttal való foglalkozás, törődés – a komposztgazda, a komposztmester feladatai – rugalmasan végezhetőek, korra, nemre, szociális helyzetre és egyéb hovatartozásra való tekintet nélkül. A komposztálás öngondoskodásra, öntudatosságra, öntevékenységre nevel. A komposztálási tevékenység szerves részét képezheti a szociálisan vagy szellemileg sérült egyének és közösségek terápiájának, gondozásának.

 

A program támogatóinak és bonyolítóinak célkitűzése: minél több budapesti kerületből kerüljön kiválasztásra egy-egy alkalmas helyszín. A programhoz – 2011. február végéig – 13 kerületből összesen 15 budapesti helyszín csatlakozott!

A legtöbb online jelentkezési űrlap azokból a kerületekből (II., III., X., XI., XII., XIV.)  érkezett a szakmai lebonyolításért felelős csapat honlapjára, ahol az önkormányzat korábban indított már komposztálási programot.

 

A program első ütemében megvalósított 15 helyszín (az I., II., III., IV., VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIV., XV. és XVII. kerületből) mintául szolgálhat az adott kerület – a kerületben élők és az önkormányzati vezetés – számára is. A lakóközösségek képviselőivel aláírt megállapodás 7. pontja éppen ezért külön rögzíti, hogy: „Használó vállalja, hogy a Komposztáló Lakóközösség Program résztvevőjeként – előzetes egyeztetés alapján – nyilvánosságot biztosít a komposztálási mintaprogram iránt érdeklődők számára.”      

 

A kiválasztott lakóközösségek a komposztálási tevékenység elindításához egységes induló csomagot kaptak:

- egy tájékoztató matricával és belső szellőztető csővel ellátott 640 literes FLAIR konyhai komposztsilót,
- egy filcpalásttal ellátott 712 literes KOMPOSZTMESTER lombkomposztálót,
- egy nagyméretű, kitámasztható rostát,
- egy forgatáshoz, keveréshez szükséges ásóvillát,
- egy 46 literes szárazanyag-tároló vödröt (faforgáccsal, faaprítékkal),
- egy 23 literes zeolit-tároló vödröt (szagmegkötő, talajjavító ásványi anyaggal).

Az eszközökön kívül a lakóközösségeket elláttuk tájékoztató kiadványokkal és plakátokkal, illetve a komposztáláshoz szükséges ismeretekkel is.

A második ütem (újabb 15 helyszín) megvalósítására – a javuló időjárási feltételeknek és a jelentkezők számának köszönhetően – április közepéig sort kerítünk.

Nagyon fontos, hogy minden közösségben szükség van egy komposztgazdára, aki vállalja, hogy figyelemmel kíséri a komposztálást, illetve tartja a kapcsolatot a lakókkal és a szakmai lebonyolításért felelős szervezettel. Jelentkezni honlapunkon a Jelentkezés... programokra feliratra kattintva lehet. Nincs más teendő, mint a legördíthető helyszín listából kiválasztani a „Lakóközösség"-et, majd kitölteni és egy gombnyomással beküldeni az űrlapot.

Várjuk a jelentkezéseket!

programfelelős:
Szentirmai-Zöld Máté
zoldmate[kukac]komposztmester[pont]hu
+36-30/554-5452