2006 óta zajlik a Komposztáló Kerület Program

A 2006-ban indult program legfőbb célkitűzései:

  • a kerületben lakók életminőségének javítása,
  • a zöldjavak helyben tartása,
  • a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése,
  • az illegális zöldhulladék lerakás visszaszorítása,
  • jó minőségű humusz „előállítása” a kerti és konyhai zöldjavakból,
  • a keletkezett komposzt helyben történő felhasználása a zöldfelületek biológiai aktivitásának növelésére, az agyagos talaj javítására.

Az elmúlt években közel 2500 II. kerületi helyszínen indult el a komposztálás. A programhoz csatlakozott több mint 1700 családi ház, közel 600 társasház és több tucat intézmény.

Több, mint 5500 komposztálót - konyhai zöldjavak komposztálására alkalmas műanyag edényt és avar komposztálására alkalmas, geotextil palásttal ellátott lombkomposztáló hálót - vehettek át a jelentkezők egy szakmai előadást követően.

A komposztálási programot a közintézmények bekapcsolódása teszi igazán teljessé. Saját komposztudvar révén az intézmény tápanyagban gazdag értékes termőföldhöz jut, miközben látogatói körében népszerűsíthető a környezettudatos magatartás. A II. kerületi iskolák, óvodák esetében a komposztálás — a környezeti nevelés részeként — több helyen beépült a pedagógia programba, elősegítve, hogy a fiatalok harmonikusabb kapcsolatba kerüljenek saját környezetükkel. Ebben segít a komposzt játszóház, amely 2 játékmester vezetésével, 2 állomáson párhuzamosan zajló interaktív foglalkozás nagycsoportos óvodások és (elsősorban alsó tagozatos) általános iskolások részére.

Szeretnénk visszajelzést kapni a program résztvevőitől az eddigi tapasztalataikról, és felmérni időközben felmerült igényeiket. Kérjük, hogy az alábbi linken keresztül elérhető kérdőív kitöltésével segítse munkánkat, és a kitöltött kérdőívet 2019. szeptember 30-ig küldje vissza nekünk! 
 

Segítő közreműködését köszönjük!

K A P C S O L A T T A R T Ó   K É R D Ő Í V   2 0 1 9